Scart kabels en scart aansluitingen

SCART acronym voor Syndicat Francais des Constructeurs d'Appareils Radio et Television kwam begin jaren tachtig in opkomst.Toen een revolutie gezien het gemak van de aansluiting met de kabels van beeld en geluid.

Het is een franse uitvinding ook wel Peritel of Euroconnector genoemd.Om de franse markt te beschermen werd het verplicht om een scart aansluiting te hebben op alle apparatuur die Frankrijk binnen kwam. Tegenwoordig is de scartkabel of aansluiting een europese standaard geworden en zit op vrijwel alle Audio/Video apparatuur.

In de VS komt de scartaansluiting weinig voor en gebruikt men S-video en Component Video signalen en aansluitingen. Component video is sterk in opkomst door de DVD(zie ook onze infopagina over Component Video)

De SCART is alleen een aansluiting die verschillende videosignalen kan doorgeven: Composiet video, RGB, S-video en Component video. Voorheen waren maar 9 pins aangesloten Scartkabels en aansluitingen voldoende voor een eenvoudige videorecorder, maar voor de betere kwaliteitssignalen zoals voor de DVD, Gameconsoles moeten er 21 aangesloten zijn met een goede afzonderlijke afscherming zowel van de pindraden als van de buitenmantel van de kabel en (metalen)scartkoppen en worden betere materialen gebruikt zoals OFC(Oxygen Free Copper)voor het beste resultaat

Uit kostenoverwegingen kan het voorkomen dat de aansluitingen en kabels niet geheel worden aangesloten waardoor de apparatuur niet geschikt is voor de betere kwaliteitssignalen als RGB, SVideo en Component Video.Vaak het geval bij apparatuur (vooral televisies) met maar 1 scartaansluiting.

Kwaliteitskabels mogen geen probleem hebben met lengtes tot en met 20 meter.

Uiteraard bij ons www.mcsnet.nl verkrijgbaar