Component Video

Een van de nieuwste toegepaste aansluitingen op diverse DVD spelers en plasmaschermen is Component Video met  de daarbij behorende video kabels.

Component video wordt vaak verward met RGB(Rood Groen en Blauw) Het hele kleurenspectrum kan worden weergegeven in gevarieerde samenstellingen met deze 3 kleuren..

De overeenkomst is dat ze alle twee hoge kwaliteitssignalen geven maar zijn niet direkt compatibel, (alleen met een video converter; bij ons te koop)

Bij  RGB is de helderheid gecombineerd binnen het RGB signaal.

Dit is nu gescheiden in drie component videosignalen ook wel YPbPr of YCbCr YUVsignaal genoemd..

De Y staat voor het helderheids signaal . Pb(Cb) en Pr(Cr) zijn de kleursignalen. Alle drie ontrokken uit het oorspronkelijke RGB signaal. De term YUV staat voor de 3 verschillende signalen indien gemoduleerd voor gebruik met een kabel. YPbPr signaal ook wel analoge component signaal genoemd. En YCbCr het digitale. De drie termen worden vaak doorelkaar gebruikt en zijn ook normaal gezien probleemloos compatibel.

YPbPr = analog component interface color space, YCbCr = digital component interface 

De kabels voor component video zijn er met tulpaansluitingen en BNC aansluitingen

Component video is uitstekend geschikt voor HDTV uitzendingen van 480 tot 1080P.

Component video is er in 2 soorten: progressive en interlaced.

Standaard is interlaced(480i). Dit kan alleen aanwezig zijn, maar bij de betere DVD/plasmaschermen etc.kan je kiezen tussen interlaced of progressive(480p en hoger). De beste combinatie die je kan maken is een DVD met progressive en een scherm of projector in de progressive stand. Let hier op bij je aankopen.

De bron en de ontvanger(scherm) dienen op elkaar afgestemd te worden na er kontakt gemaakt is met de kabel.

www.mcsnet.nl